Ingrediënten

  • 1 (rode) ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 aubergines
  • 1 kaneelstokje
  • Olijfolie
  • 1 liter water
  • Blik gezeefde tomaten
  • 400 gr kikkererwten
  • 1 tl harissa of sambal
  • 2 groentenbouillonblokjes
  • 1 bosje koriander

Bereidingswijze
  1. Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd de aubergine in kleine blokjes.
  2. Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan en bak hierin de ui en knoflook gedurende 2 minuten. Voeg vervolgens de aubergines en het kaneelstokje toe en bak 5 minuten.
  3. Schenk het water en de gezeefde tomaten bij de aubergines en voeg de bouillonblokjes toe.
  4. Kook het geheel in ongeveer 12 minuten gaar. Verwijder het kaneelstokje.
  5. Giet de kikkererwten af en spoel ze schoon. Roer ze vervolgens met de harissa door de soep en warm goed door.
  6. Pureer de auberginesoep met een staafmixer.

Tip

Als je wilt kan je een wat stukjes volkorenbrood erbij serveren. Snijd deze dan in plakken, besprenkel ze met olijfolie en grill de plakken.
Schenk de soep in borden en bestrooi met koriander. Serveer het brood ernaast.

Auberginesoep, voor als je geen idee hebt wat je met aubergines kan maken of hoe je ze lekker kunt bereiden? Maak er eens een heerlijke, Arabische soep van!

Aubergine is een paarse, peervormige vruchtgroente die verrassend veel toepassingen kent in de keuken. Met name in Azië en in de landen rond de Middellandse Zee zijn recepten met aubergine al eeuwenlang populair. Dat komt vooral omdat de milde smaak en het stevige vruchtvlees uitstekend combineren met exotische, krachtige smaakmakers.

De bereiding is gewoonlijk bijzonder simpel. Snijd het kroontje en een dun plakje van de onderkant af, spoel de groente goed af en voilà: je bent klaar. Het is dus niet nodig om aubergines te schillen. Sterker nog, de spaarzame smaak en voedingswaarde is geconcentreerd in de schil en het direct onderliggende vruchtvlees, dus het is zonde om dat te verwijderen.

auberginesoep