Ingrediënten
- 1 kilo zoete aardappel
- 400 gr gesneden andijvie
- 300 gr gesneden witte kool
- 1 el milde olijfolie
- 3 rode uien
- 125 gr magere spekreepjes
- 2 el grove mosterd
Bereidingswijze
- Schil de zoete aardappelen en snijd in stukken van 2 x 2 cm. Kook de aardappelen samen met de andijvie en witte kool in water en beetje zout in ongeveer 15 minuten gaar.
- Verhit de olie in een hapjespan en bak de ui en spekreepjes 6 minuten op hoog vuur. Draai het vuur laag en bak nog 6 minuten. Schep regelmatig om.
- Giet de aardappelen en groenten af. Vang een kopje van het kookvocht op. Stamp met een pureestamper de aardappelen en de kool met de mosterd tot puree.
- Breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe om het wat smeuiger te maken.
- Verdeel de stamppot met 2 soorten groenten over 4 borden en verdeel het ui-spekmengsel erover.
Bevat per eenpersoonsportie
- Energie:385 kcal
- Vet:11 gr
- Eiwit: 13 gr
- Koolhydraten: 54 gr
Stamppot met 2 soorten groenten, wel klassiek met andijvie, maar daarnaast witte kool. En in plaats van aardappelen hebben wij gekozen voor de zoete variant.
De zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd. En is de knolvormige wortel van een plant. Zoete aardappels kunnen variëren van langwerpig tot rond. De zoete aardappels zijn bijvoorbeeld lichtgeel of purperrood van kleur. De zoete aardappels zijn rijk aan zetmeel en suiker. De smaak is zoet, maar ook ietwat kruidig. Juist daarom past de zoete aardappel perfect in allerlei pikante gerechten.
Zoete aardappels bevatten relatief veel voedingsvezels ten opzichte van het aantal koolhydraten. Bovendien zit er een gunstige verhouding oplosbare en onoplosbare vezels in zoete aardappels. Dit houdt in dat de vezels wel of niet oplosbaar zijn in water. De oplosbare vezels zorgen ervoor dat je een verzadigd gevoel krijgt waardoor je minder eet. Bovendien zorgen ze voor een vertraagde opname van de koolhydraten zodat je bloedsuiker niet piekt