Ingrediënten
- 200 gram quinoa
- 125 gram speltmeel of kokosmeel
- 9 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
- 150 gram hazelnoten
- 2 eetlepels kokosolie
- 150 gram rozijnen
- 6 gedroogde abrikozen of vijgen in stukjes
- 180 ml biologische diksap (appel)
- 100 gram havermout
- 1 theelepel vanillepoeder
- 2 ½ eetlepels kaneelpoeder
- 1 theelepel zeezout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven tot 180 graden.
- Week de rozijnen twintig minuten in water.
- Spoel de quinoa schoon en kook het gaar.
- Ondertussen vet je een cakevorm in met kokosolie.
- Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan (pas op dat het niet te hard gaat). Verspreid ¾ van de sesamzaadjes in de vorm (ook de zijkanten).
- De noten rooster je even op hoog vuur.
- Als de quinoa gaar is meng je het met de rest van de ingrediënten tot een plakkerige massa (niet te droog, maar ook niet te vloeibaar).
- Doe het mengsel in de vorm en druk het goed aan.
- Strooi de overgebleven sesamzaadjes over de bovenlaag.
- De cake bak je in een voorverwarmde oven op 180 graden in 45 minuten gaar.
Broodcake, eigenlijk kan je dit geen cake noemen. Het is zoet (maar niet te), vullend en smeuïg en zit vol met noten en gedroogde vruchten. Heerlijk van smaak en erg voedzaam!
Op onze website vind je trouwens nog een recept voor een koolhydraatarm brood. Ook vol met vezels, dus de benaming vezelrijk brood is helemaal op zijn plaats.
Vezels zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze dragen bij aan een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel na het eten en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
In groente, fruit, aardappelen, volkorenbrood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten zitten veel voedingsvezels. Per dag wordt geadviseerd zo’n 30 tot 40 gram voedingsvezels te eten.